Tramlijn 55

Tram of metro?

Anders dan in Turku en Londen rijden in Brussel onafgebroken trams sinds 1869. Maar de toekomst van één bepaalde lijn, tram 55, is onzeker.

Het is de bedoeling tramlijn 55 te vervangen door een nieuwe metrolijn (M3) die het noorden en het zuiden van Brussel met elkaar moet verbinden. Gezien het steeds toenemend aantal Brusselaars wil men met deze vijfde metrolijn het vervoersnet efficiënter maken. Met een prijskaartje van naar schatting 2 miljard euro is de bouw van de M3 een van de grootste vervoersprojecten in Brussel.

Sinds de jaren 1960 verbindt lijn 55 verschillende arbeiderswijken met elkaar. Het profiel van de gebruikers is zeer uiteenlopend. Veel van de omwonenden staan kritisch tegenover de nieuwe metrolijn, anderen zien er geen graten in. Filmmaker Sonia Ringoot wandelde het traject van de tramlijn af en praatte met de mensen over het nut ervan. Toen ze ontdekte dat velen niet op de hoogte waren van de details van het M3-project, organiseerde Sonia een openbare vergadering over de kern van de zaak. Wat is het beste: met de tram of de metro?

Sonia RINGOOT

Cineast. Gevestigd in Brussel.

Sonia RINGOOT

Cineast. Gevestigd in Brussel.