Trams in Turku

Als er sporen liggen op straat, rijden er trams in de stad

Maar er zijn ook steden die ervoor kiezen de tram af te schaffen en de rails te verwijderen. Turku, de oudste en vandaag op vijf na grootste stad van Finland, is zo’n stad die besloten heeft het zonder tram te doen. 

De stad had de oudste tramlijn van het land tot die volledig werd afgeschaft in 1972. Toch leven de herinneringen aan en verhalen over de gele trams van vroeger nog steeds. De trams staan afgebeeld op ansichtkaarten en de jongeren van Turku krijgen verhalen over de tram van toen mee van de oudere generatie. Hoewel ze niet meer rijden, zijn trams ook nog altijd een van de symbolen van de stad Turku. Trams zijn er trouwens niet puur nostalgie, ze zijn ook een populair onderwerp van debat. Hoewel in Turku genoeg bussen rijden, vinden heel wat inwoners dat de tram met rails en al moet terugkomen. 

In haar ‘geo-grafische vertelling’ (‘geoGraphic novel’) Lines, brengt cultuurgeograaf Giada Peterle een aantal van de verhalen, herinneringen en verwachtingen in beeld die ze op het openbaar vervoer in Turku sprokkelde: over de trams van vroeger, de bussen van nu en misschien de trams van de toekomst. 

Giada PETERLE

Stripauteur en cultureel geograaf aan de Universiteit van Padua (Italië).

Giada PETERLE

Stripauteur en cultureel geograaf aan de Universiteit van Padua (Italië).